Automaat onderhoud

Heeft u wel eens stilgestaan bij het onderhoud voor uw automatische transmissie?
Fabrikanten schreven dit niet voor en vermelden dat er Life Time olie in de versnellingsbakken zit.
Uit onze ervaring is gebleken dat de olie naarmate deze ouder wordt zijn eigenschappen verliest en er vervuiling in de automatische transmissie optreedt. Het functioneren van de transmissie zal hierdoor minder worden, wat kan resulteren in klachten zoals slecht schakelen, bonken, slippen of zelfs tot schade aan uw transmissie.

Wij als BMW & MINI specialist zijn van mening dat het vervangen van de olie en het vervangen van het filter wel zinvol is en raden het dan ook ten zeerste aan om dit minimaal iedere 90.000km of elke 2 tot 3 jaar te laten vervangen. Wanneer u het vermoeden heeft dat er een defect in de transmissie zit,dan maken wij eerst (samen met de klant) een proefrit , om na te gaan of er inderdaad een defect in de transmissie aanwezig is, want dan geeft spoelen geen blijvende oplossing; soms is er wel een verbetering, maar deze is meestal van korte duur. Mocht het zo zijn dat er een reparatie/revisie aan uw transmissie moet worden uitgevoerd, dan helpen wij u graag.

SPOELEN
Bij het gewoon verversen van de automatische transmissie wordt c.a. 60% van de olie vervangen. Het carter wordt leeggehaald en het filter wordt indien mogelijk vervangen. Echter blijft er bij deze methode altijd oude olie en metaalschraapsel achter in diverse belangrijke onderdelen van de automatische transmissie waaronder de koppelomvormer, hydraulische kleppenblok, olieleidingen en oliekoeler. Door nu de automatische transmissie te spoelen wordt er 90 tot 95% van de olie vervangen. U kunt dus zelf wel invullen welke methode beter is. Tijdens dit spoelproces wordt eerst een speciale reiniger toegevoegd om sludge, aanslag en andere verontreinigingen op te lossen/los te weken. Ook wordt indien mogelijk het filter vervangen. Tijdens het spoelproces wordt de oude olie + alle verontreinigingen door de machine afgevoerd en wordt gelijktijdig de nieuwe olie in de bak gepompt. Dit alles wordt uitgevoerd met lopende motor, zodat de gehele transmissie gevuld wordt met nieuw olie. Aan het eind van het proces wordt er nog een speciaal oil-treatment aan de nieuwe olie toegevoegd om de oliekwaliteit extra te verhogen. Door deze methode bent u ervan verzekerd dat uw transmissie van binnen weer helemaal schoon is en weer zal functioneren zoals het hoort.  Kortom, bij het tijdig vervangen van de olie loopt u minder kans op schade aan uw transmissie.